ЯК СТАВИТИСЯ ДО СНІВ

Духовне життя людини ніколи не зупиняється, оскільки душа безсмертна.
  Ця безупинність підтверджується снами. Слід зазначити, що на протязі сну немає хвилини, коли людина не бачила б чогось внутрішнім зором, і не переживала б тих чи інших відчуттів.
      Чим можна пояснити беззмістовність снів і чи потрібно снам надавати значення? Св. Симеон Новий Богослов пише: "Чим людина зайнята і про що розмовляє насправді, про це мріє та філософствує вона у сні; проводить увесь день в проблемах і справах людських, за них хвилюється вона і у снах."
      У сні, коли гасне наша нормальна свідомість, зникає контроль над собою, коли ми повністю відверті та нічого не соромимось, - тоді надходять із глибини несвідомі первинні основи нашого існування і ми більше, ніж коли-небудь, є самими собою. Типові для наших снів образи, видіння і душевний стан - це найвірніші, нічим не приховані прояви нашої особистості.
      Таким чином сни у певній мірі можуть характеризувати чистоту нашої душі. Ми можемо думати, що нам огидні нечистота і гріх. Але із здивуванням помічаємо, що у сні ми можемо робити такі гріхи, яких не могли б зробити насправді. Це вказує на те, що очищення нашої душі поверхневе і в її глибині приховується гріх. Святі отці говорять: "Лише тоді, коли серце буде повністю очищене від гріха, сновидіння будуть чистими і світлими". Характер снів відповідає духовному стану людини у житті. Якщо людина не живе Богом і не має в собі Його Духа, то насправді вона знаходиться у полоні страстей і хвилювань. Інакше кажучи, вона знаходиться під впливом нечистого духа, який безперервно навіює людині думки, почуття, відчуття. Те ж саме продовжує робити злий дух з людиною і під час сну. Тут йому ще легше, ще простіше володіти душею, тому що воля у людини ослаблена. Ніби насміхаючись з бідної підкореної йому душі, лукавий примушує її переживати незручні уявні ситуації, відповідно до тих нечистих думок і відчуттів, які припускала душа насправді. Ось чому святі отці в якості загального правила забороняють надавати снам якогось значення. Тим більше розповідати їх іншим, вважаючи "одкровенням" з потойбічного світу.
      Але не те значення будуть мати сни для людей, які живуть живою вірою і у благоговінні, прагнучи завжди зберігати в собі Духа Святаго.
      "За допомогою своїх снів людина може переконатися, яка пустота та нікчемність живе у її душі" - говорить святий Микита Стифат. Оскільки по Милості Божій ми часто бачимо і відчуваємо Боже вразумлення і напоумлення наяву, то над деякими снами потрібно в деякій мірі задуматись і спробувати їх собі роз'яснити: чи не показує мені Господь у цьому сні якийсь гріх, пристрасть чи слабкість, яку я не помічаю? Чи не вразумляє Він мене, а може і застерігає від чого-небудь?
      Звичайно, усі свої сни ми повинні зберігати у таємниці, лише духовному отцю, старцю або тому, хто розуміє духовне життя можна розповісти їх для того, щоб отримати пояснення тих снів, важливість яких ми відчуваємо.
      Як по відношенню до тлумачення снів - чи є вони благодатні, чи від лукавого, так і по відношенню до усіх надприродніх явищ у іноків Старого Афону існує правило: "Не приймай і не відкидай". Це розумне правило врятує людину від гордині і возвеличення, якщо такі явища вона буде пояснювати Благодаттю, а також врятує від хули, щоб не знехтувати можливими застереженнями.

Підготувала Семенюк Тетяна,
м. Львів


|| Зміст ||