СУЧАСНИКИ ПРО ПІСТ

 

Світлому празнику Воскресіння Христового передує сорокаденний строгий Великий Піст. Час данний нам для покаяння і осмислення гріхів. Піст - поняття не однозначне, для когось це обмеження в їжі, для інших обмеження в своіх забаганках. А хтось розуміє піст, як явище суто духовне.

Ірина, 19 років:

Піст для мене - дуже широке поняття. Можна показувати на публіку багато чого, а в душі залишатися іншим. Багато людей піст трактують, як обмеження в їжі – не їсти м’яса та інших страв - не буду їх перераховувати, але я вважаю що ці сорок днів до Пасхи мають мати насамперед духовний зміст, щоб людина не грішила, ставилась краще до інших людей, морально очиститись, прощати образи.

Олег, 23 роки:

Піст для християнина - це є щось особливе. Особисто я під час посту не те, що відмовляюся від музики, м’ясного, оскільки зараз такий час, що не можливо без цього прожити. Музика лунає скрізь, навіть у маршрутках, а обмежити себе пісним харчуванням я немаю можливості. Тож я намагаюся іншими речами компенсувати - робити трохи більше добрих вчинків, думати по-іншому. Кожен для себе повинен сам вирішити, що таке піст.

Ірина, 22 роки:

Недотримуюся, не знаю чому. А взагалі, вважаю, що для людей, які відчувають в цьому потребу, піст має відбуватися швидше духовно, тобто людина в душі повинна навести лад, зануритися в середину своєї суті, прощати себе і інших.

Андрій:

Це час, коли людина повинна замислитись над змістом життя, над своїм призначенням.

Геннадій:

Піст - це час даний нам, щоб зазирнути всередину своєї душі, щоб уважніше подивитися, що в ній коїться. Як перед кожним великим святом ми прибираємо свою оселю, щоб гідно зустріти це свято з великою радістю і на належному рівні, так мусимо робити і з душею людською. Звісно, як і всі люди, немічні і грішні, оселю своєї душі дуже забруднюєм гріхами. І щоб гідно зустріти свято світлого Воскресіння Христового нам необхідно навести лад в своїй душі.

Володимир, 22 роки:

Я не дотримуюсь. Вважаю, що вірити в Бога можна і не дотримуючись посту. Можна не ходити до церкви, а вірити в Бога.

Ярослав:

Піст - це бажання навчитися себе обмежувати. Це підготовка до вічного життя, зустрічі з Господом, щоб зустріти Його з стотою і покаянням.

Тарас, 17 років:

Піст - це обмеження своїх забаганок.

Андрій:

Святий Великий піст готує членів Церкви до Світлого Христового Воскресіння - центру духовного життя кожного православного християнина. Для мене Великий піст з підготовчими неділями є часом, коли я глибше задумуюсь чи веду я духовне життя так, як має бути, чи немає в мені фарисейської гордості і закоництва, чи хочу я бути в раю, з якого Господь вигнав Адама, чи хоч сумую я через те, що роблю “те, чого не хочу” (Рим. 7, 15). Великопостні служби наповнені покаянним змістом, і перебуваючи на них я починаю глибше усвідомлювати, в чому мені необхідно принести покаяння, щоб з чистим серцем зустріти Пасху Христову і не тільки промовляти устами “Христос Воскресе”, але й серцем відчути, що Христос “Воістину Воскресе”.


Підготувала Лариса Ткаленко

 

|| Зміст ||